Μετά την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της τάξης, η Διοίκηση του ΥΕΝ έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον για την οργάνωση του αθλητισμού στο Λιμενικό Σώμα.
Από τις αρχές του 1950 η αθλητική οργανωτική προσπάθεια άρχισε να συστηματοποιείται με στόχο την επάξια συμμετοχή του Λ.Σ. στην αθλητική κίνηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΔ-ΣΑ). Στην οργάνωση αυτή συνέβαλε ουσιαστικά το γεγονός ότι μεταξύ των εθελοντών ναυτοδιόπων που από το 1946 κατατάχθηκαν ως Λιμενοφύλακες, υπήρχαν πολλοί αξιόλογοι αθλητές με σημαντικές επιδόσεις σε όλα σχεδόν τα ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα. Επικεφαλής του Γραφείου Αθλητισμού τοποθετήθηκε ο Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Σωτήριος Καμαρινός με βοηθό τον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Γρ. Μαζαράκη και τους προπονητές Ι. Χέλμη και Α. Καπαφλή, οι οποίοι κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για την κατάρτιση, την προετοιμασία και την εμφάνιση των αθλητικών ομάδων του Σώματος που μετέχει έκτοτε μονίμως στην Ανωτάτη Συντονιστική Επιτροπή Αθλητισμού ΕΔ-ΣΑ.
Το 1951 για πρώτη φορά το ΛΣ παίρνει μέρος στους Δ΄Πανελλήνιους αγώνες ΕΔ-ΣΑ, όπου καΙ σημείωσε επιβλητική παρουσία. Οι λιμενικοί αθλητές με πείσμα και ενθουσιασμό διεκδίκησαν τη νίκη σε πολλά αγωνίσματα ενώ ο Λιμενοφύλακας Γιάννης Οικονομόπουλος εν μέσω ακράτητου ενθουσιασμού αναδείχθηκε πρωταθλητής πυγμαχίας στην κατηγορία των μέσων βαρών.
Το επόμενο έτος 1952 στους Ε' Πανελλήνιους στρατιωτικούς αγώνες το Λ.Σ. κέρδισε 5 πρώτες νίκες: Στην πυγμαχία (Ι. Οικονομόπουλος μέσων βαρών, Σ. Χουσάκος ελαφρών βαρών), στο δρόμο 100 μέτρων (Μ. Τσολάκης), στη σκυταλοδρομία (Τσολάκης, Μπισκίνης, Μητρόπουλος, Νικητάκης) και στην κολύμβηση (Χ. Μουτσάτσος).
Έκτοτε χωρίς διακοπή συνεχίζεται η εντυπωσιακή εμφάνιση του Λ.Σ. στον ελληνικό αθλητισμό. Το Γραφείο Αθλητισμού ενισχύεται με τους Υπαξιωματικούς Ν. Λεοντακιανάκο και Μ. Κούβαρη, οι δε ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ παράλληλα με τη συμμετοχή στους Πανελλήνιους αγώνες μεταβαίνουν βάσει μελετημένου προγράμματος, σε πολλές επαρχιακές πόλεις για την τόνωση του τοπικού αθλητισμού. Τέτοιοι φιλικοί αγώνες έγιναν στη Ρόδο, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Άρτα, Πρέβεζα, Κύμη, Ύδρα, Αίγινα, Χαλκίδα, Πόρο, Ναύπλιο κ.α. Πολύτιμη εξάλλου στάθηκε η βοήθεια των μεγάλων αθλητικών Συλλόγων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Εθνικός, Πανελλήνιος κλπ.) που πρόθυμα παραχωρούσαν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.
Από το 1956 και με το σύστημα της απόσπασης στο Λ.Σ. στρατευσίμων ναυτών Π.Ν. σε συνδυασμό με την κατάταξη εθελοντών Λιμενοφυλάκων 30μήνου θητείας (Ν.Δ. 3530/1956) το Σώμα τροφοδοτήθηκε με ικανότατους αθλητές που η κατάταξη τους εξασφάλιζε το μέλλον τους και τη περαιτέρω αθλητική τους εξέλιξη.
Σε όλη την επόμενη δεκαετία, τόσο οι ομάδες όσο και οι μεμονωμένοι αθλητές του Σώματος διατήρησαν τη διακεκριμένη θέση τους στον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στον αθλητισμό ΕΔ-ΣΑ, εμπεδώνοντας την καλή φήμη τους. Είναι μακρύς ο κατάλογος των νικών και των πρωταθλημάτων στα ομαδικά και τα ατομικά αγωνίσματα που κέρδισαν οι λιμενικοί αθλητές που τίμησαν και πρόβαλαν το Σώμα στο οποίο ανήκαν.
Μετά το 1970 που καταργήθηκε το σύστημα της απόσπασης στρατευσίμων ναυτών και επανήλθε ο θεσμός των μονίμων Λιμενοφυλάκων (Ν.Δ. 530/1970) έγινε κατανοητό ότι έπρεπε να συνεχισθεί η άρτια εμφάνιση των ομάδων για την ενίσχυση του εθνικού αθλητισμού και την προβολή του Λιμενικού Σώματος. Έτσι κάθε σειρά κατάταξης περιλάμβανε και μικρό αριθμό διεθνών αθλητών που μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους τοποθετούνταν σε Υπηρεσίες όπου παράλληλα με τα καθήκοντά τους είχαν τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την προπόνηση και τη συνέχιση της αθλητικής τους καριέρας με αποτέλεσμα να καταρτιστούν ομάδες για όλα τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, οι οποίες μετείχαν ανελλιπώς στις διοργανώσεις αγώνων των ΕΔ-ΣΑ με ξεχωριστές επιτυχίες.
Πηγές:
-Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (1999) Ιστορία του Λιμενικού Σώματος
- Νέα Πλεύση Λιμενικού (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ)