Reminder: You are viewing our sharing site. Content may differ from our live site.

Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.)

Share:    
eks.jpg

Θέση: Εδρεύει στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στον Πειραιά.

Έτος Ίδρυσης: 1968 (Θ.Ε/ΥΕΝ), 1987 (ΕΚΣΕΔ).

Υπαγωγή: Λιμενικό Σώμα – Έλληνική Ακτοφυλακή (ΕΚΣΕΔ/ΝΤ), Γενικο Επιτελείο Αεροπορίας (ΕΚΣΕΔ/ΑΤ)

Η αποστολή του ΕΚΣΕΔ είναι να προβαίνει στις αναγκαίες κινητοποιήσεις και ενέργειες που απορρέουν από τις οικίες συμβάσεις, εγχειρίδια του IMO/ICAO, τις οδηγίες του ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ  και του ΓΕΑ με σκοπό να: 

  • συντονίζει τις ενέργειες Έρευνας και Διάσωσης, σε περιπτώσεις ναυτικών και αεροπορικών ατυχημάτων, εντός και πλησίον των ορίων της περιοχής ευθύνης της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει υπογράψει Συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα ναυτικής έρευνας και διάσωσης τόσο με την Ιταλία (2000), όσο και με την Μάλτα (2008) και την Κύπρο (2016).
  • Επιλαμβάνεται αρχικά σε περιστατικά εκτός περιοχής ευθύνης του, όταν είναι ο πρώτος αποδέκτης των σημάτων κινδύνου και μέχρι την ανάληψη της ευθύνης χειρισμού από το αρμόδιο ΚΣΕΔ.
  • Παρακολουθεί και επεμβαίνει συνεργαζόμενο με τα αρμόδια ΚΣΕΔ της αλλοδαπής, σε περιπτώσεις ατυχημάτων Ελληνικών ή Ελληνόκτητων πλοίων που συμβαίνουν εκτός των ορίων ευθύνης του.
  • Συντονίζει τις ενέργειες για τη μεταφορά ασθενών ή τραυματιών από πλοία.

Περιοχή Ευθύνης: Η περιοχή ευθύνης (Search and Rescue Region – SRR) παροχής υπηρεσιών αεροπορικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.

Ιστορική Αναδρομή

Το Σεπτέμβριο του 1968 τέθηκε σε λειτουργία ο Θάλαμος Επιχειρήσεων ΥΕΝ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και τη διάσωση κινδυνευόντων στη θάλασσα.

Με το ν. 1844/1989 (Α΄100), κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση για την ναυτική έρευνα και διάσωση, σύμφωνα με τον οποίο αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή της ως άνω σύμβασης είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η ναυτική και η αεροπορική έρευνα και διάσωση παρέχονται αντίστοιχα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος -  Ελληνικής Ακτοφυλακής και την Πολεμική Αεροπορία, με τη συνδρομή και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και συντονίζονται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ),  του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του οποίου επόπτης ορίζεται ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Υπόκεντρα του Ενιαίου ΚΣΕΔ αποτελούν οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές οι οποίες, συνεργαζόμενες και κατευθυνόμενες από το ΕΚΣΕΔ, αποτελούν, σε τοπικό επίπεδο, τον αρμόδιο φορέα παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης.

Το ΕΚΣΕΔ λειτουργεί σε 24ώρη Βάση (24/7) και το προσωπικό του εναλλάσσεται  σε φυλακές. Τα στελέχη που υπηρετούν στο ΕΚΣΕΔ είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για την εκτέλεση των λειτουργιών του. Το ΕΚΣΕΔ είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα τηλεπικοινωνιών που παρέχουν δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας με όλα τα σημεία της υδρογείου. Το Προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής το οποίο στελεχώνει το ΕΚΣΕΔ (μαζί με προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας) καθώς και το εμπλεκόμενο προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ των Λιμενικών Αρχών, έχει να επιδείξει τεράστιο ναυτικό και κοινωνικό έργο, με διεθνή αναγνώριση της προσφοράς του, η οποία αφορά στη προστασία του υπέρτατου αγαθού της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση : ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ/ΕΚΣΕΔ, Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε2,ΤΚ. 18510, Πειραιάς.
Τηλ Κέντρο: 210-4112500, 210-4101116 -9, 210-4220772, 2131371126, 2131371325
FAX : 210-4132398
Email : jrccpgr@hcg.gr