Κυριότερα θεματικά αντικείμενα αρμοδιότητας Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας:
- Συντονισμός ενεργειών προς διοικητική διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων των υπό ελληνική σημαία πλοίων.
- Συγκρότηση των Ανακριτικών Συμβουλίων Ναυτικών Ατυχημάτων (Α.Σ.Ν.Α.).
- Έκδοση οδηγιών επί θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας και συνεργασία με Υδρογραφική Υπηρεσία και Υπηρεσία Φάρων του ΠΝ.
- Προσαρμογή, διαμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας στον τομέα ασφάλειας ναυσιπλοΐας βάσει της νομοθεσίας σε επίπεδο Ε.Ε. και Διεθνών Οργανισμών.
- Εκδίκαση προσφυγών κατά αποφάσεων επιβολής προστίμου του άρθρου 45 του ΚΔΝΔ για θέματα αρμοδιότητας ΔΑΝ καθώς και ο συντονισμός κάθε άλλης διαδικαστικής πράξης για την επιβολή κυρώσεων σε υπευθύνους παραβάσεων στον τομέα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και ναυτικής ασφάλειας (maritime safety).
- Παροχή εξουσιοδότησης σε Οργανισμούς και Νηογνώμονες για τον έλεγχο των πλοίων.
- Η μέριμνα και ο συντονισμός για την εκπροσώπηση και συμμετοχή στις συνόδους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και καθορισμός εθνικών θέσεων επί αυτών.
- Εθνική Αρμόδια Αρχή για την ανάπτυξη και λειτουργία συστημάτων διαχείρισης/παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και υποβολής αναγγελιών πλοίων (Vessel Traffic Services - VTS, Εθνική Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα - ΕΕΝΘ, Safe Sea Net - SSN, Automatic Identification System - AIS, Long Range Identification and Tracking of ships - LRIT)
- Συντονισμός και εποπτεία της εφαρμογής του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων (Paris MoU) για τη διενέργεια ελέγχων σε ξένα πλοία που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες και παροχή, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες, οδηγιών προς τις Λιμενικές Αρχές, για τη διενέργεια ελέγχων σε πλοία υπό ξένη σημαία που δεν υπάγονται στο Paris MoU.
- Έκδοση εγκυκλίων, από κοινού με την Αρμόδια Αρχή (Γενικό Χημείο του Κράτους) και συναρμόδιες Υπηρεσίες Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, σχετικά με τους ελέγχους περιεκτικότητας σε θείο καυσίμων πλοίων στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/802 ΕΚ.