Reminder: You are viewing our sharing site. Content may differ from our live site.

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η Μεσόγειος αποτελεί ένα ιδανικό πεδίο δυναμικής ανάπτυξης και ανάδειξης καλών πρακτικών οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της “Γαλάζιας Οικονομίας”».

Η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο 2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία” (2nd Stakeholder Conference on Sustainable “Blue Economy”) (19.2.2024)
1
Share:    

Τις δυνατότητες της Μεσογείου για δυναμική ανάπτυξη και ανάδειξη καλών πρακτικών που θα συμβάλουν στην προώθηση της “Γαλάζιας Οικονομίας” επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη “Γαλάζια Οικονομία”. Όπως τόνισε, προς τον σκοπό αυτό, μπορεί να δοθεί έμφαση σε τομείς όπως: η Θαλάσσια Διακυβέρνηση, η Βιώσιμη Αλιεία, τα Βιώσιμα και Ουδέτερα Κλιματικά Λιμάνια και Θαλάσσιες Μεταφορές, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, αλλά και οι Θαλάσσιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνολικά, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις οικονομίες μας, απαιτούν, οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη, με έντονο και εξειδικευμένο τρόπο, τον παράγοντα περιβάλλον».

Ο κ. Στυλιανίδης ανέδειξε στη συνέχεια δύο σημαντικές πτυχές που αποτελούν για το Υπουργείο «τις κρίσιμες και βασικές προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα από συνεργασίες: πρώτον, την ενσωμάτωση της “ανθεκτικότητας” και δεύτερον, τον ρόλο του “ανθρώπινου παράγοντα”. Και σημείωσε: «Ταυτόχρονα, η μετάβαση σε ένα καλύτερο και αποδοτικότερο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον, επιβάλλει την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στη “Γαλάζια Οικονομία”. Αυτές σχετίζονται με την ενέργεια και την απανθρακοποίηση, με τη χρήση καθαρότερων τεχνολογιών, αλλά και με περισσότερες και ποιοτικότερες “πράσινες” θέσεις εργασίας σε “γαλάζια” επαγγέλματα».

Μιλώντας προς τους παρευρισκόμενους στο Συνέδριο, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη και πιστή στις δεσμεύσεις της. «Προχωρούμε δυναμικά, στηρίζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με νέα  “πράσινα” πλοία, το “πρασίνισμα” των λιμανιών μας, αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και την προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Τέλος επισήμανε ότι η αναβάθμιση της γνώσης για τη “Γαλάζια Οικονομία” αλλά και η θωράκιση του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελούν κοινό στόχο για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι κοινότητές μας, προάγοντας την πρόοδο και την ευημερία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Στυλιανίδη:

Έλεγχος κατά αντιπαραβολή

«Αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι και προσκεκλημένοι,

Εκπρόσωποι της “Ένωσης για τη Μεσόγειο”,

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της DG MARE,

Εκπρόσωπε της Ιορδανίας,

Πρόεδρε του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Ευγενίδη,

Φίλες και Φίλοι,

First of all, allow me to say few words in English to warmly welcome our foreign guests, here, in Piraeus.

It is indeed a great honor and pleasure for us, in the Ministry of Maritime Affairs and Insular Policy, to host the “Second Stakeholder Conference for Sustainable ‘Blue Economy’”.  A very important initiative aiming to make the Mediterranean region “greener”.

So, I am looking forward to the exchange of views and ideas. I am looking forward to the dialogue this forum is facilitating. Our goal is to arrive at concrete and realistic proposals to promote the “Blue Economy”. And meet the challenges of climate crisis. In our Mediterranean neighborhood and beyond.

So, I welcome you all here today. And I urge all of us to think “out of the box” in order to be more innovative and effective.

Allow me now to return to my mother tongue.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Στον Πειραιά. Στον υπέροχο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδη.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας στο 2ο Συνέδριο των Ενδιαφερόμενων Μερών για τη Βιώσιμη «Γαλάζια Οικονομία». Ενός σημαντικού θεσμού, ενός σπουδαίου εργαλείου διαλόγου.

Η Ελλάδα με ιδιαίτερη τιμή, ικανοποίηση και πλήρη συναίσθηση της σημασίας που έχει ο θεσμός αυτός ανέλαβε να φιλοξενήσει και να συνδιοργανώσει το σημερινό Συνέδριο. Το γεγονός αυτό είναι πολύ τιμητικό για εμάς στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Το Συνέδριο αυτό είναι μια εξαιρετική θεσμική πρωτοβουλία του Διακυβερνητικού Οργανισμού «Ένωση για τη Μεσόγειο» και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της DG MARE. Υπηρετεί έναν πραγματικά σημαντικό σκοπό.

Ο σκοπός αυτός ταυτίζεται με όσα η πολιτική γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με όσα η παραδοσιακή, κοινή μας πολιτική στόχευση για την προώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, πρεσβεύουν: τη συλλογικότητα και την προώθηση συμπράξεων σε τομείς κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών καθώς και τον θεματικό διάλογο.

Ταυτόχρονα, ως εργαλείο διαλόγου, αλλά και τεχνοκρατικής παρακολούθησης των όσων συμφωνήσαμε στη 2η Διακήρυξη, μας δίνει το αναγκαίο βήμα για ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και πολιτικών που βελτιώνουν την καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Του πολίτη που μοιράζεται την ίδια θάλασσα και τους ίδιους στόχους, για την αξιοποίηση της θαλάσσιας οικονομίας, ως μοντέλο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα και οι χώρες που σήμερα εκπροσωπούνται και μετέχουν στο Συνέδριο, όλοι μαζί, συνυπογράψαμε τη 2η Διακήρυξη για τη Βιώσιμη «Γαλάζια Οικονομία».

Μία διακήρυξη που χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρη στόχευση, σε σαφείς και σύγχρονους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και με δεδηλωμένη την πρόθεση των Κρατών – Μελών της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» να αξιοποιήσουν αυτή την αναπτυξιακή πλατφόρμα. Για να μοιραστούν γνώση, εμπειρία και προτάσεις για ένα πιο «πράσινο», μαζί και «γαλάζιο», μέλλον, στην αξιοποίηση του οικονομικού και φυσικού πλούτου της θαλάσσιας οικονομίας.

Η Διακήρυξη αυτή ήρθε να αναδείξει και μια ακόμη σημαντική παράμετρο: την αξιοποίηση των ευκαιριών που συνδέονται με τους Ωκεανούς, τη Θάλασσα, τη Μεσόγειό μας, η οποία όμως πρέπει πια να γίνεται με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης.

Η Μεσόγειος - και όχι μόνο – αντιμετωπίζει ήδη πολλές και μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος ή την υιοθέτηση φιλο-περιβαλλοντικών πρακτικών. Είναι, κατά γενική ομολογία, “hotspot” της κλιματικής κρίσης.

Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε σήμερα εδώ. Για να συζητήσουμε και παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι κάθε πρότασή μας θα είναι ρεαλιστική και με χειροπιαστό κοινωνικό αποτύπωμα.

Η Μεσόγειος αποτελεί ένα ιδανικό πεδίο δυναμικής ανάπτυξης και ανάδειξης καλών πρακτικών. Αυτές μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της «Γαλάζιας Οικονομίας», με έμφαση σε τομείς όπως: η Θαλάσσια Διακυβέρνηση, η Βιώσιμη Αλιεία, τα Βιώσιμα και Ουδέτερα Κλιματικά Λιμάνια και Θαλάσσιες Μεταφορές, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, αλλά και οι Θαλάσσιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεταξύ άλλων.

Δύο σημαντικές πτυχές αποτελούν για εμάς τις κρίσιμες και βασικές προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα από συνεργασίες:

Πρώτον, η ενσωμάτωση της ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και δεύτερον, ο ρόλος του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ.

Κυρίες και Κύριοι,

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη μεγάλη γειτονιά της Μεσογείου είναι η Κλιματική Αλλαγή, η Κλιματική Κρίση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνολικά, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις οικονομίες μας, απαιτούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη, με έντονο και εξειδικευμένο τρόπο, τον παράγοντα περιβάλλον.

Ενδεικτικά, αναφέρω τη διάβρωση των ακτών, την έλλειψη κρίσιμων φυσικών πόρων, όπως το νερό, την απειλή εξαφάνισης χλωρίδας και πανίδας.

Η ανάγκη θωράκισης του φυσικού και περιβαλλοντολογικού πλούτου μας επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία. Συλλογικότητα, εγρήγορση και στοχευμένη δράση. Βρισκόμαστε όλοι «στην ίδια βάρκα» και πρέπει να σκεφτούμε μαζί «έξω από το κουτί».

Η τεχνολογία, η καινοτομία και η εκπαίδευση είναι «σύμμαχοι» σ’ αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα εργαλεία που μας δίνουν για να βρούμε λύσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα, η μετάβαση σε ένα καλύτερο και αποδοτικότερο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον, επιβάλλει την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στη «Γαλάζια Οικονομία».

Αυτές σχετίζονται με την ενέργεια και την απανθρακοποίηση, με τη χρήση καθαρότερων τεχνολογιών, αλλά και με περισσότερες και ποιοτικότερες «πράσινες» θέσεις εργασίας σε «γαλάζια» επαγγέλματα.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη και πιστή στις δεσμεύσεις της.  Προχωρούμε δυναμικά, στηρίζοντας καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με νέα «πράσινα» πλοία, το «πρασίνισμα» των λιμανιών μας, αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και την προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων.

Το 25% του ελληνικού ΑΕΠ σχετίζεται με δραστηριότητες συναφείς με τη θάλασσα και την οικονομία γύρω από αυτή. Η συνεργασία είναι μονόδρομος ώστε να αναδειχθεί η «Γαλάζια Οικονομία» ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τις δύο ημέρες του Συνεδρίου, με 11 παράλληλες συνεδρίες και πάνω από 80 ομιλητές, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο.

Να αναβαθμίσουμε τη γνώση για τη «Γαλάζια Οικονομία», αλλά το κυριότερο, να γεμίσουμε τις βαλίτσες μας με νέες συμπράξεις και μορφές συνεργασίας, με νέες συγκλίσεις και επιβεβαίωση και ανανέωση των κοινών μας δεσμεύσεών.

Κοινός στόχος ήταν και παραμένει να θωρακιστεί το θαλάσσιο περιβάλλον για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν οι κοινότητές μας. Προάγοντας την πρόοδο και την ευημερία.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλώ όλες και όλους να εντείνουμε και να εμβαθύνουμε τον ευρω-μεσογειακό διάλογο. Να αναδείξουμε, όλοι μαζί, τις προοπτικές και τη δυναμική της Βιώσιμης «Γαλάζιας Οικονομίας». Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τη Μεσόγειο αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και όχι θεωρητικά τις προκλήσεις και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προσκαλέσω όλες και όλους στο Ένατο Συνέδριο “Our Ocean Conference” που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα μεταξύ 15-17 Απριλίου.

Ένα σημαντικό φόρουμ διαλόγου που θα συγκεντρώσει εκπροσώπους κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του ιδιωτικού τομέα και ΜΚΟ, που μοιράζονται ένα κοινό όραμα: την προστασία της θάλασσας και των ωκεανών.

Σας ευχαριστώ πολύ για προσοχή σας».

Σχετικές εικόνες