Reminder: You are viewing our sharing site. Content may differ from our live site.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής(19.3.2024)

Cover Image 2024-03-19 at 14.54.56
Share:    

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων Στελεχών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου σήμερα, ημέρα κατά την οποία το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή συμπληρώνει 105 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα.

Μετά την τελετή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην αφοσίωση του Σώματος σε συγκεκριμένες πολιτικές, όχι μόνο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στις εθνικές πολιτικές που είναι αποδεκτές από όλο το πολιτικό σύστημα, σημειώνοντας ότι η αφοσίωσή του αυτή το καταξιώνει στη συνείδηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, ολόκληρου του Έθνους, ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε υπερήφανος γιατί, όπως τόνισε, έχει την τύχη να υπηρετεί αυτό το Υπουργείο που έχει στην αρμοδιότητά του το Λιμενικό Σώμα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλα τα στελέχη για τη συνεργασία του μαζί τους, συνεργασία η οποία, όπως υπογράμμισε θα συνεχισθεί καθώς «είναι ο μόνος δρόμος για να υπηρετήσουμε το Έθνος μας και τον Ελληνισμό, να υπηρετήσουμε σε τελική ανάλυση τους ηρωικούς νεκρούς μας».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους χάθηκαν υπηρετώντας τις αξίες και τις αρχές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η θυσία τους δεν ήταν μάταιη και η πατρίδα τους ευγνωμονεί».

Και πρόσθεσε: «Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία του τιμημένου Λιμενικού Σώματος που μετράει 105 χρόνια προσφοράς στην πατρίδα και τους Έλληνες πολίτες. Η ιστορία του Λιμενικού είναι συνυφασμένη με τις αξίες και το φιλότιμο του λαού μας, με τον ηθικό κώδικα του σώματος, την τήρηση του δικαίου, τον σεβασμό στους άγραφους νόμους της θάλασσας και την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης ευχαρίστησε τα 7.907 στελέχη που υπηρετούν, απ’ άκρη σ΄ άκρη της πατρίδας αλλά και στο εξωτερικό, τα οποία αποτελούν την ψυχή και την καρδιά του Σώματος, δηλώνοντας υπερήφανος για την τιτάνια προσπάθειά τους. «Είμαι υπερήφανος που σώζετε καθημερινά ανθρώπινες ζωές, προλαμβάνετε και καταστέλλετε το οργανωμένο έγκλημα και φυλάσσετε με θαυμαστή αποτελεσματικότητα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην τελετή στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νύφων Καπογιάννης παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, ο Αρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, επίτιμοι Αρχηγοί Λ.Σ ΕΛ.ΑΚΤ. και οι Πρόεδροι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού και της Λέσχης Αξιωματικών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

Ακολουθεί κατά αντιπαραβολή η ομιλία του κ. Στυλιανίδη:

«Καλημέρα σε όλους,

Πανοσιολογιότατε, ευχαριστούμε για την παρουσία σου εδώ πάντα.

Η Εκκλησία είναι αυτή που στέλνει το σωστό μήνυμα για το πώς, εμείς οι Έλληνες, γιορτάζουμε και τιμούμε τους νεκρούς μας. Αλλά είμαστε και δεσμευμένοι από την παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο ποιητής λέει ότι μια κοινωνία, ένα Έθνος, ένα Σώμα όπως το Λιμενικό, ακόμα και μια οικογένεια, εάν δεν τιμά τους νεκρούς, σημαίνει πως δεν τιμά τον εαυτό της.

Νομίζω ότι εμείς σήμερα, σε μια τόσο σεμνή τελετή, επιχειρούμε ακριβώς να τιμήσουμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους σε πολύ δύσκολες στιγμές - τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη αναφερθεί - και την ίδια στιγμή να πάρουμε τα μηνύματα, πώς θα καταξιώσουμε τη θυσία τους για το μέλλον.

Έχουν ειπωθεί περίπου όλα στις προηγούμενες ομιλίες.

Ο Υφυπουργός ανέφερε τη μεγάλη σημασία, με αριθμούς μάλιστα. Το πώς το Λιμενικό Σώμα αποτρέπει τους διακινητές να μεταφέρουν αλλοδαπούς, ψυχές οι οποίες ζητούν ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο.

Από τη μέρα που αναλάβαμε το Υπουργείο είδαμε ότι η αφοσίωση του Σώματος σε συγκεκριμένες πολιτικές, όχι μόνο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στις εθνικές πολιτικές που είναι αποδεκτές από όλο το πολιτικό σύστημα, είναι κάτι που το καταξιώνει στη συνείδηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, ολόκληρου του Έθνους, ολόκληρου του Ελληνισμού.

Και επιτρέψτε μου εδώ να μιλώ και με την ιδιότητά μου ως Έλληνας της Κύπρου.

Είμαι περήφανος που έχω την τύχη να υπηρετώ αυτό το Υπουργείο που έχει στην αρμοδιότητά του το Λιμενικό Σώμα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τη συνεργασία και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, πεπεισμένοι πάντα ότι είναι ο μόνος δρόμος για να υπηρετήσουμε το Έθνος μας, να υπηρετήσουμε τον Ελληνισμό, να υπηρετήσουμε σε τελική ανάλυση τους ηρωικούς νεκρούς μας.

Δυο λόγια για τους απόστρατους.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει Σώμα που δεν λαμβάνει υπόψη του όλα τα θέματα και προβλήματα που θέτουν οι απόστρατοι.

Είναι ένα τιμημένο Σώμα που πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο λόγω της εμπειρίας, της γνώσης και της σοφίας, θα έλεγα, που έχει από την σταδιοδρομία του περνώντας από δύσκολες θέσεις, αλλά και λόγω του ότι μόνο έτσι τιμάμε τα εν ενεργεία στελέχη.

Γι' αυτό να είστε σίγουροι ότι η πολιτική ηγεσία, θα είμαστε όλοι δίπλα σας στα αιτήματά σας και πιστεύω ότι, σε συνεννόηση και με τον Αρχηγό του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε θέματα που ίσως έχουν μείνει λίγο πίσω.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Αιωνία η μνήμη στους νεκρούς μας».

Ακολουθεί κατά αντιπαραβολή η ομιλία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά:

«Κάθε φορά που περνούσα την είσοδο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το μνημείο που στέκει εδώ, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μου κέντριζε την προσοχή.

Σήμερα είμαστε εδώ για να αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες που έδωσαν τη ζωή τους για το καθήκον.

Με πείσμα και αυταπάρνηση, με πίστη στο δίκαιο και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν και τιμούμε τη μνήμη τους.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους χάθηκαν υπηρετώντας τις αξίες και τις αρχές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η θυσία τους δεν ήταν μάταιη και η πατρίδα τους ευγνωμονεί.

Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία του τιμημένου Λιμενικού Σώματος που μετράει 105 χρόνια προσφοράς στην πατρίδα και τους Έλληνες πολίτες.

Η ιστορία του Λιμενικού είναι συνυφασμένη με τις αξίες και το φιλότιμο του λαού μας, με τον ηθικό κώδικα του Σώματος, την τήρηση του δικαίου, τον σεβασμό στους άγραφους νόμους της θάλασσας και την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή υπηρετεί πανανθρώπινες αξίες, σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Είναι το πρώτο και πιο ισχυρό ανάχωμα απέναντι σε αδίστακτα δίκτυα που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Προασπίζεται και τα συμφέροντα της χώρας.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2024 έχουν έχουν συλληφθεί 57 διακινητές, έχουν αποτραπεί χιλιάδες παράτυπες είσοδοι και καθημερινά σώζονται εκατοντάδες ζωές.

Το Λιμενικό βοηθά όμως και τους νησιώτες μας στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Τα στελέχη μας βρίσκονται όπου τους καλέσει το καθήκον και όποια στιγμή χρειαστεί. Από τα κύματα του Αιγαίου μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Οι Λιμενικοί μας είναι πανταχού παρόντες και είμαστε περήφανοι για το ένδοξο παρελθόν και το παρόν του Λιμενικού.

Σας καλώ να διαφυλάξουμε όλοι μαζί τη μεγάλη παρακαταθήκη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λειτουργώντας με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τη Ναυτιλία μας.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθεί κατά αντιπαραβολή η ομιλία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη:

«Πανοσιολογιότατε,

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,

Κύριε Πρόεδρε της Λέσχης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος,

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή μέρα ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία και εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος αποτελεί την ελάχιστη τιμή και ανταπόδοση για το έργο που επιτελούν τα στελέχη μας στην Πατρίδα, την κοινωνία, για πάνω από δέκα δεκαετίες.

Οι 7.907 γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν, απ’ άκρη σ΄ άκρη της πατρίδας αλλά και στο εξωτερικό, αποτελούν την ψυχή και την καρδιά του Σώματος.

Η μέρα και το βήμα αυτό είναι η καλύτερη ευκαιρία να τους ευχαριστήσω, συλλογικά και ατομικά τον καθένα και καθεμία, για τον επαγγελματισμό και την πλήρη συναίσθηση ευθύνης, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της αυταπάρνησης κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η προσφορά στον άνθρωπο και τη ναυτιλία, η εμπέδωση του κράτους δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή ευθύνης μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί τον καθημερινό μας οδηγό και τελικό κριτήριο αξιολόγησής μας.

Η οικογένεια του δικού μας Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γιορτάζει σήμερα και τιμά και τα εν αποστρατεία στελέχη του.

Τιμά τους δικούς μας ανθρώπους που μεταλαμπάδευσαν - και εξακολουθούν να το πράττουν και σήμερα - την εμπειρία και τις γνώσεις τους στις νεότερες γενιές.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εν αποστρατεία συναδέλφους, που κατά τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν επάξια τις θεσμικές αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος επιδεικνύοντας την ίδια αυταπάρνηση, κληροδοτώντας μας το ηθικό υπόβαθρο και διασώζοντας αναλλοίωτη την παράδοση του Σώματος που οδήγησε στην καταξίωσή του στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Θέλω να παραδειγματιστούμε από αυτούς και να επωφεληθούμε από τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, για να οδηγήσουμε το Σώμα που υπηρέτησαν και υπηρετούμε σε ένα μέλλον αντάξιο της ένδοξης ιστορίας του.

Απευθυνόμενος και πάλι στους εν ενεργεία συναδέλφους, θέλω για μια ακόμα φορά να τους πω, σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ότι σαν Αρχηγός είμαι υπερήφανος για την τιτάνια προσπάθεια σας.

Είμαι υπερήφανος που σώζετε καθημερινά ανθρώπινες ζωές, προλαμβάνετε και καταστέλλετε το οργανωμένο έγκλημα και φυλάσσετε με θαυμαστή αποτελεσματικότητα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία του Σώματος σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, οπουδήποτε προκύψει ανάγκη συνδρομής προς το ελληνικό πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό, σε περιόδους ηρεμίας αλλά και κρίσεων.

Οι παράκτιες κοινωνίες μας, η ελληνική θαλάσσια οικονομία, οι νησιώτες και οι ναυτικοί μας πορεύονται και θα πορεύονται μαζί με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Μαζί με τα στελέχη μας.

Για εμάς, για τις γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του χρέους και του καθήκοντος, προς όφελος

  • της ναυτιλίας μας,
  • της κυριαρχίας μας στις θάλασσές μας και στις θάλασσες του κόσμου,
  • και φυσικά, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας συνολικά.

Σας ευχαριστώ!».

Σχετικές εικόνες