Reminder: You are viewing our sharing site. Content may differ from our live site.

Επίσκεψη του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

1
Share:    

Την Τετάρτη 18-05-2022 πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αξιωματούχοι του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας.

Στο πρόγραμμα ενημέρωσης/συνάντησης με Αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έγινε παρουσίαση επί θεμάτων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, ναυτιλιακής πολιτικής, ελέγχου αλιείας, δίωξης ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, καθώς και επίσκεψη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης – Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΣΕΔ - ΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκαν επί θεμάτων λειτουργίας των.

Η εν λόγω δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του ανωτέρω Ινστιτούτου στη χώρα μας και αποτελείτο από αντιπροσωπεία τριάντα πέντε (35) σπουδαστών (Ανώτεροι Αξιωματικοί και πολιτικό προσωπικό), εκπαιδευτές, μεταξύ των οποίων και Ναύαρχος (ε.α.) του Γαλλικού Ναυτικού, καθώς και τους Ακολούθους Αμύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Πρεσβείας της Αθήνας.

Τα στελέχη του Ινστιτούτου υποδέχθηκε, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε ναύαρχε Gérard Valin αγαπητές κυρίες και κύριοι με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Ναυτιλίας Και Νησιωτικής Πολιτικής, καλωσορίζω το Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμύνης Της Γαλλίας και ιδιαίτερα το ειδικό εκείνο τμήμα που ασχολείται με τις προκλήσεις και τις στρατηγικές στο θαλάσσιο πεδίο.

Η ενημέρωση που θα έχετε σε λίγο από τα εξειδικευμένα στελέχη του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, θα είναι και ουσιαστική και πιστεύω θα σας φανεί χρήσιμη ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε σε πολύ μεγάλο βαθμό το σημαντικό έργο που παράγεται στη χωρά μας στο θαλάσσιο πεδίο.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη, καταστήσαμε σαφές ότι η Ελλάδα έχει θαλασσιά σύνορα τα οποία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει υποχρέωση να τα προστατεύει, κι αυτό ακριβώς κάνουμε, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.

Εδώ και τρία χρονιά, ακολουθούμε πιστά ένα νέο δόγμα το οποίο στηρίζεται στην ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσων, όσο και στην ενίσχυση του ανθρωπίνου μας δυναμικού, που δραστηριοποιείται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αυτό το νέο δόγμα, αύξησε κατακόρυφα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εντυπωσιακή μείωση στις μεταναστευτικές ροές το 2021 σε σχέση με το 2019, πάνω από 90%, και συνεχίζουμε με την ιδία αποτελεσματικότητα και το 2022.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι διαχρονικά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενεργούν πάντα με βάση τους κανόνες του διεθνούς δίκαιου, με απολυτό σεβασμό κυρίως στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τους κανόνες εμπλοκής στην θάλασσα.

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα, το 30% περίπου των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος και επίσης το 30% του ανθρωπίνου δυναμικού, δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο κυρίως για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Αυτό που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε και να γίνει απολύτως σαφές είναι ότι, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα να προστατεύουμε τα θαλασσιά σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας συνεχώς το Λιμενικό Σώμα με νέα σύγχρονα επιχειρησιακά μέσα και συστήματα.

Η επίσκεψη σας όμως σήμερα στο Υπουργείο αγαπητοί φίλοι, συμπίπτει με μια οδυνηρή συγκυρία η οποία δεν είναι άλλη από την Ρωσική Εισβολή Στην Ουκρανία. Χτες για παράδειγμα τα Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μαριούπολη μια πόλη που ιδρύθηκε το 1870 από Έλληνες υπό την καθοδήγηση ενός λαμπρού ιεράρχη της Ορθόδοξης εκκλησίας το Μητροπολίτη Ιγνάτιο.

Παρόμοια είναι και η σύνδεση του ελληνισμού με την Οδησσό καθώς εκεί ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, τα μέλη της οποίας υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές του διαφωτισμού και εμπνεόμενοι από τη Γαλλική Επανάσταση προετοίμασαν το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση, που ξεκίνησε πριν από 201 χρονιά κατά του Οθωμανικού ζυγού για τη δημιουργία του συγχρόνου ελληνικού κράτους.

Σ ’αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές, κοινές επιδιώξεις, κοινούς στόχους για την ειρήνη την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Οκτώβρη υπογράψαμε μια συμφωνία τεράστιας στρατηγικής σημασίας με τη χωρά σας, μια συμφωνία η οποία πέρα από το γεγονός ότι αναβαθμίζει τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών, αναβαθμίζει σημαντικά την αμυντική ικανότητα και την γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση των δυο χωρών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς για πρώτη φορά περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στις ούτως ή άλλως στενές διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας, σε μια επίσκεψη που θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Καλώς ορίσατε και εύχομαι η επίσκεψη στο Υπουργείο να είναι ιδιαίτερα παραγωγική.”

Στη συνέχεια ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ Γεώργιος, ανέφερε τα εξής:

“Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα ως Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής να υποδέχομαι σήμερα στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου στελέχη του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας.

Η παρουσία σας εδώ σήμερα αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εμάς και επιβεβαιώνει τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις των λαών μας οι οποίοι μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές, όπως της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με βαθιές φιλικές, ιστορικές σχέσεις, σχέσεις που αποδεικνύονται ανθεκτικές στον χρόνο, αλλά και ισχυρές, σε δύσκολες για την Πατρίδα μας περιόδους.

Ιδιαίτερα όμως, αξίζει να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο η συνεργασία των Αρμόδιων Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. με τις αντίστοιχες Γαλλικές Αρχές για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν κυρίως την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών.

Μέσω αυτής της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών έχει καταστεί δυνατή η κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών τα τελευταία χρόνια, τόσο από τις Ελληνικές Αρχές όσο και από τις Γαλλικές Αρχές.

Κυρίες και Κύριοι,

Πολύ συνοπτικά θα σας αναφέρω λίγα λόγια για τον Φορέα μας.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ιδρύθηκε το 1919.

Αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο.

Μερικοί από τους κύριους άξονες της Αποστολής μας είναι:

  1. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα
  2. Η Ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι επιθεωρήσεις πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων,
  3. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
  4. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών,
  5. Ο έλεγχος εφαρμογής της αλιευτικής νομοθεσίας,
  6. Η συμβολή στη διαμόρφωση και εφαρμογή της ναυτιλιακής πολιτικής, υποστηρίζοντας τα Πλοία Ελληνικής Σημαίας στα πέρατα της γης,
  7. Η προστασία των θαλάσσιων συνόρων, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και
  8. Η παροχή ανθρωπιστικού και κοινωνικού έργου, όποτε αυτό είναι αναγκαίο, εντός του πεδίου δικαιοδοσίας μας

Η ενημέρωση που θα έχετε σε λίγο από τα εξειδικευμένα υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στους περισσότερους από τους τομείς που προανέφερα, θα είναι ουσιαστική και είμαι βέβαιος ότι θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να κατανοήσετε σε μεγαλύτερο βαθμό το σημαντικό έργο που επιτελεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και να ενισχύσετε τις γνώσεις σας σε θέματα Ασφάλειας που σχετίζονται με το Θαλάσσιο πεδίο.

Αγαπητά στελέχη του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας.

Δε θέλω σήμερα να μονοπωλήσω τον χρόνο αλλά κλείνοντας οφείλω να επισημάνω ότι ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης και προκαλεί αστάθεια.

Αναμφίβολα, ζούμε σε μία περίοδο που συναντάται μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών – με πρόσφυγες από περιοχές που αποσταθεροποιούνται περαιτέρω - και με μετανάστες που αναζητούν διέξοδο από τη φτώχεια και τις δύσκολες συνθήκες ζωής στις πατρίδες τους.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα αποτελεί για την Ελλάδα, αλλά είμαι βέβαιος και για την Γαλλία, ζήτημα μείζονος σημασίας και προβληματισμού.

Οι απειλές για τα δύο κράτη, που αποτελούν πυλώνες των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σύνθετες και πολυεπίπεδες, καθώς οι οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες διαταράσσονται διαρκώς λόγω νέων συνθηκών.

Ασκώντας λοιπόν τα καθήκοντά μας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας, είναι σαφές ότι η γνώση και η διαρκής εκπαίδευση αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα για την καταπολέμηση των νέων απειλών.

Και πάλι θα ήθελα να σας καλωσορίσω, να σας ευχηθώ καλή διαμονή και η επίσκεψή σας στο Αρχηγείο να είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητική.¨

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας Πλοίαρχος Λ.Σ. Κοντορουχάς Χρήστος, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Πλοίαρχος Λ.Σ. Χριστιανός Γεώργιος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αθανασάκη Ανθή, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Τετράδη Γεωργία, καθώς και ο Τμηματάρχης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Πλωτάρχης Λ.Σ.(Ο) Χριστοφίλης Διονύσιος.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Σχετικές εικόνες